De Jeugdcommissie

Jeugdcommissie “De Vlegeltjes”

In 2014 hebben oud-prinsen Erik Franken, Eef Huisman, Hans Gademan, ouders Tom Noij en Roel van Beuningen en leden van carnavalsvereniging “De Dorstvlegels” Rowena Verploegen en Ilonka Burgers uit Winssen de koppen bij elkaar gestoken om  carnaval voor de jeugd in Winssen nog leuker te maken. Al jaren was er de wens om meer te organiseren voor met name de kinderen tot en met 14 jaar en vanaf 2014 werd die wens werkelijkheid.

De jeugdcommissie van “De Vlegeltjes” heeft als doel dat ze, naast een actieve jeugdcarnaval, ook streven naar  een grotere binding  van de jeugd met ons dorp. De afgelopen jaren is er veel gebeurd. Op zondag na de 1e pronkzitting wordt jaarlijks de jeugdzitting, waarin de nieuwe jeugdprins(es) op ludieke wijze wordt onthuld, georganiseerd. Deze middag wordt vooral vormgegeven met het talent dat de Winssense jeugd zelf op het toneel laat zien. Sinds een paar jaar hebben we ook de mini-dorstvlédancers in het leven geroepen, die optreden tijdens de jeugdzitting. In deze dansgroep dansen jongens en meiden uit groep 5 en 6, en worden zo klaargestoomd om eventueel later bij de “grote” dorstvlédancers mee te kunnen dansen. Naast het prinsenteam wordt er ieder jaar een nieuwe jeugd raad van elf geloot. Hierin zitten jongens en meisjes uit groep 7 en 8 uit Winssen. Tijdens de optocht op zondag met carnaval rijdt de raad met het prinsenteam mee door Oelewaal in haar eigen wagen in de vorm van een steek. Daarna vieren we samen het Oelewaalse carnaval tijdens het matinée. Na een drietal succesvolle jaren op dinsdag met de BZT-show, organiseert de jeugdcommissie dit jaar de Knotsgekke Oelewaalse Vlegelshow, een spetterende spelshow voor de kids waarin wordt gestreden, gezongen, geraden en nog veel meer te beleven valt.

Samenwerking, vrijwilligers en crew

De jeugdcommissie krijgt veel steun vanuit het dorp. De raad van elf en het prinsenteam wordt mooi aangekleed met zelf gemaakte steken en kleding. Vele vrijwilligers helpen en steken hun handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat onze jeugd er steeds goed uit ziet en vooral kan genieten van een mooi carnaval. De afgelopen jaren heeft de jeugdcommissie een beroep gedaan op een aantal mensen die een handje extra uitsteken tijdens de activiteiten: de crew. De crewleden helpen tijdens de jeugdzitting en de Knotsgekke Oelewaalse Vlegelshow, zodat het programma vloeiend kan verlopen en iedereen de aandacht krijgt die ze verdient.  Er wordt vanuit de jeugdcommissie samengewerkt met verschillende partijen zoals de basisschool, de jeugdcommissie van Roda, carnavalsvereniging “De Dorstvlegels”, volleybalvereniging De Weekenders, muziekvereniging ULTO, scouting Winssen en Ontmoetingscentrum “De Paulus”. De verenigingen organiseren samen een carnavalsavond voor de jeugd, steeds op een wisselende locatie. Dit jaar zal dat zijn in het nieuwe jeugdhonk op zaterdag 15 februari. Deze avond is voor alle kinderen (en niet alleen voor de kinderen die bij één van de verenigingen zitten). DJ’s Job en Lenn maken er ongetwijfeld een knalfeest van!

Programma, verfrissend en vernieuwend.

Het programma voor komend carnaval heeft al behoorlijk vorm gekregen. Achter de schermen wordt er volop gewerkt aan de invulling van de jeugdzitting en de nieuwe Knotsgekke Oelewaalse Vlegelshow. We zijn steeds op zoek naar nieuwe impulsen om ervoor te zorgen dat het programma steeds verfrissend blijft.  Zonder al te veel te verklappen zal dit te beleven zijn met de jeugdzitting en de Knotsgekke Oelewaalse Vlegelshow, met veel verrassing en natuurlijk live-muziek. We hopen dat jullie er volop van genieten en het allemaal gaan beleven.

Jeugdsenaat

Vanaf 2019 starten we met de jeugdsenaat. De kinderen die niet in de raad van elf terecht zijn gekomen, krijgen hierdoor de kans om toch actief bij de organisatie en de beleving van de verschillende onderdelen te worden betrokken. De raad van elf, jeugdsenaat  én  het prinsenteam wordt mooi aangekleed met zelf gemaakte steken en kleding.    

Tot slot

In Winssen zit carnaval diep geworteld in de gemeenschap. Dat willen we graag doorgeven aan onze kinderen. Door het vormgeven van het jeugdcarnaval hopen we dat de jeugd onderling betrokken blijft bij Winssen, zeker als ze de basisschool verlaten. Door samen carnaval te vieren in Winssen blijft de jeugd elkaar zien, ook als ze uitgewaaid zijn naar verschillende middelbare scholen en houden ze voeling met de oudere dorpsgenoten. Vanaf 14 jaar mogen de kinderen bij de volwassenen aansluiten, dus kan iedereen, jong en oud,  uit zijn dak gaan met carnaval in Oelewaal.

 

De jeugdcommissie bestaat uit de volgende personen:

– Rowena Verploegen

– Ilonka Burgers (secretaris)

– Tom Noij

– Bas Belderok

– Borny Reuvers (penningmeester)

– Bas Schemkes

– Joyce v/d Heuvel

– Roel van Beuningen (voorzitter)

 

De crew bestaat dit jaar uit:

Bart Versteeg, Rianne de Heus, Bo Grisel, Loes Maillée, Emma Veldmaat.

 

Alvast veel plezier iedereen tijdens carnaval!

Namens de jeugdcommissie,

 

Roel van Beuningen

Ook te volgen via Facebook en Twitter mail: jeugdcommissiedorstvlegels@outlook.com