Geschiedenis

55-jarig bestaan CV de Dorstvlegels

Ter ere van het 55-jarig bestaan in 2021 heeft Thijs Stevens een reeks podcasts gemaakt met prominente Oelewalers over hun ervaringen met de Dorstvlegels. Ben je benieuwd? Bekijk en beluister hier alle podcasts!

De Beginjaren

In de jaren ‘60 bestond in Winssen de motorclub M.A.C. Een van de vele activiteiten van die club was het organiseren van carnavalsavonden. De thuishaven was toentertijd Café Tromp.

Blijkbaar vielen deze carnavalsavonden goed in de smaak, want een tijdje later hebben enkele heren het initiatief genomen om een carnavalsvereniging op te richten. Deze mannen waren; Leo van Haalen, Frits van de Beld, Piet Heijmans, Cub Willems, Thé Verploegen, Ben Verheijen, Leo van Mil, Wim Tromp, Willy en Herman Smits.

In 1966 was carnavalsvereniging De Dorstvlegels een feit!

De naam Dorstvlegels is afkomstig van het woord dorsvlegel; een houten landbouwwerktuig. Volgens de overlevering is deze naam verzonnen door Ben Verheijen.

Maar veel meer is het natuurlijk een samenvoeging van de woorden ‘dorst’ en ‘vlegels’. Aangezien deze ‘vlegels’ nog al eens ‘dorst’ hadden in de carnavalsperiode, kan men (nog steeds) spreken van een toepasselijke naam.

De naam ‘Oelewaal’ is ontstaan na een prijsvraag, gewonnen door mevr. Betsie v/d Putten. Het is een samensmelting van het woord ‘Oele’ (wat staat voor onzin, gekheid) en ‘Waal’.

Wist u dat:

-In 1969 was de eerste optocht, met maar liefst 12 wagens, gewonnen door De Plakkers.

-In 1976 was de eerste oriëntatierit.

-Onze ere-leden zijn Pieter en Hanny van Oss en  Willy en Jaqueline Hijmans.

Het vorige jubileum hebben we in 2010 onder aanvoering van Prins Huub d’n urste gevierd, op 6-2-2010 bestonden de Dorstvlegels 44 jaar. Uiteraard werd dit gevierd in de huidige residentie ‘De Paulus’.

2021 was het 55-jarig bestaan.. helaas heeft het welbekende Corona-virus, roet in het eten gegooid van alle geplande festiviteiten. Gelukkig hebben we wel een prachtige jubileum editie van onze eigen Oelewauwel kunnen maken en is er een mooie podcast-reeks opgenomen door Thijs Stevens. Prins Tom Noy is dus de jubileumprins van ons 55-jarig bestaan!

Het bestuur in 1976 (al vanaf 1968);

Hans Loeffen, Cub Willems, Jo Peters, Herman Smits en Hent De Waal